Wat zijn flow arts?

Flow arts of prop dance is een brede en vrij nieuwe unieke zijtak van circus waarbij verschillende objecten zoals hula hoeps met of zonder vuur of licht worden beoefent met o.a. dans en muziek. Technieken, trucs, creatieve expressie en daarbij vaak bewustzijn in het huidig moment wordt nagestreefd of bereikt, wat ook wel wordt gezien als flow. De meest bekende vormen van flow arts zijn jongleren, hoop dance, poi en waaiers. Elementen van acrobatiek, yoga, verschillende vormen van dans, martial arts, buikdans, circus en meer worden met flow arts gecombineerd met allerlei verschillende soorten muziek. Flow arts breidt zich de laatste jaren snel uit, steeds meer mensen ontdekken deze mooie vorm van sport, hobby en kunst en nieuwe trucs, technieken en combinaties worden nog dagelijks ontdekt. In Nederland is de populariteit van flow arts de laatste jaren ook flink gestegen. Flow arts kan zowel individueel als in groepsverband worden beoefend. Vaak wordt er samen afgesproken voor een zogenaamde ‘jam’ waarbij men trucs uitwisselt en vrij danst op de muziek.

Hoop dance

Hoop dance is dansen op muziek met één of meerdere hoepels. Bij hoop dance wordt het hele lichaam gebruikt en kunnen talloze verschillende bewegingen gemaakt worden. Hoop dance wordt vaak gecombineerd met verschillende vormen van dans, acrobatiek, yoga, martial arts en andere vormen van flow arts, denk aan hula hoop in combinatie met popping, breakdance, ballet, buikdans, poi (pooping), handstanden en meer. Ook zijn er verschillende maten en vormen van de hoepel die worden gebruikt, zo heb je mini hoepels en extra grote hoepels, vuurhoepels met veel of weinig vuur en verschillende licht (LED) hoepels waar men mee danst. Lichthoepels zijn te onderscheiden in normale LED hoepels en zogenaamde smart LED hoepels. De basic LED hoepel geeft enkel licht met één of meerdere verschillende kleuren en bevat enkel een paar programma’s. Smart hoepels zijn programmeerbaar, hierbij kunnen afbeeldingen vanuit een computer in de hoepel worden geplaatst en gesynchroniseerd worden met de muziek. De afbeeldingen worden als een hologram zichtbaar wanneer met de hoepel bewogen wordt. Dit komt door een combinatie van de vele LED lampjes in de hoepel en doordat er sneller met de LED hoepel wordt bewogen als dat het oog het licht kan verwerken. Ook reageren sommige smart hoepels op beweging. Hoop dance kan daarom in vele verschillende stijlen worden gepresenteerd, van elegant naar stoer, van magisch en subtiel naar futuristisch en groots, van een humoristische swingende circus act tot een serieus spectakel.

In de afbeeldingen ziet u verschillende hoepels, de vuurhoepel die u ziet in de afbeelding heeft 5 zogenaamde wicks. Wicks zijn de ijzeren onderdelen met een kevlar kop die aan de hoepel vast worden gemaakt en aangestoken kunnen worden. 

Bekijk ons show aanbod als u geïnteresseerd bent in een show met hoepels met vuur, licht of voor overdag! Of vlieg in één keer naar een van onze hoepel acts:
-Freestyle met vuurhoepels, lichthoepels of reflectie voor overdag.
-Solo acts: vuurhoepel, lichthoepel of reflectie voor overdag.
-Duo acts: vuurhoepel, lichthoepel of reflectie voor overdag.
-Groepsshows: vuurhoepels, lichthoepels of reflecterende hoepels voor overdag.

Poi

Poi is meest simpel gezegd een bal aan een ketting of touw waarmee wordt gedanst op muziek. Het werd lange tijd als traditie met dans, muziek en zingen gedaan door de Maori in Nieuw Zeeland. De moderne toepassingen van poi zijn echter heel anders, de dansen zijn minder gestructureerd, er worden veel meer verschillende technieken en trucs beoefent, er zijn meer verschillende soorten poi’s, namelijk vuurpoi’s, lichtpoi’s, normale poi’s voor overdag, poi’s met grote ballen of kleine ballen, het soort touw, etc. Hierdoor krijg je net als met de hoepel dat er vele verschillende stijlen kunnen worden gepresenteerd. De moderne vorm van poi is een hele recente ontwikkeling welke pas rond 1990 vorm aannam. Ook poi wordt zowel individueel als in duo’s en in groepen beoefent.

Bekijk ons show aanbod als u geïnteresseerd bent in een show met poi’s met vuur, licht of voor overdag! Of vlieg in één keer naar een van onze poi acts:
-Freestyle met vuurpoi, lichtpoi of voor overdag.
-Solo acts: vuurpoi, lichtpoi of voor overdag.
-Duo acts: vuurpoi, lichtpoi of voor overdag.
-Groepsshows: vuurpoi, lichtpoi of voor overdag.

Waaiers

Met waaiers wordt er net als alle andere flow arts gedanst op de muziek, waarbij het gehele lichaam kan worden gebruikt en verschillende technieken en trucs worden toegepast. Net als de hoepels zijn waaiers de afgelopen 5 jaar in Nederland enorm in populariteit gestegen. Ze zijn er ook in vele soorten en maten, in de afbeelding ziet u sluierwaaiers en vuurwaaiers. Er zijn ook uitklapbare vuur waaiers, normale waaiers en licht waaiers. Elke vorm geeft een andere sfeer en heeft zijn mogelijkheden en beperkingen. Sluierwaaiers en normale waaiers worden vaak gecombineerd met buikdans en oosterlijke kostuums en muziek, echter kent het ook vele andere verschillende stijlen. Vuurwaaiers kunnen bijvoorbeeld een hele krachtige, stoere en elegante uitstraling geven.

Bekijk ons show aanbod als u geïnteresseerd bent in een show met waaiers met vuur, licht of voor overdag! Of vlieg in één keer naar een van onze waaier acts:
-Freestyle met vuurwaaiers, lichtwaaiers of voor overdag.
-Solo acts: vuurwaaiers, lichtwaaiers of voor overdag.
-Duo acts: vuurwaaiers, lichtwaaiers of voor overdag.
-Groepsshows: vuurwaaiers, lichtwaaiers of voor overdag.

 Staff

Staff is een stok met aan de uiteinden een kop met of zonder vuur of licht. Staff heeft een wat stoerdere uitstraling en mooie visuele effecten worden gemaakt tijdens een performance. Staff is er in verschillende vormen, binnen flow arts wordt voornamelijk contact staff, double staff en dragon staff beoefent. In de afbeeldingen ziet u zowel vuur contact staff, double staff en LED double staff. Een contact staff is een lange staff waarbij vaak grote vuurkoppen aan vast zitten. Contact staff verwijst naar het contact maken met het lichaam zonder gebruik te maken van je vingers. Echter worden er ook trucs toegepast waarbij wel de vingers gebruikt worden. Korte staffs worden vaak in duo gebruikt (double staff) waarbij snellere technische bewegingen worden toegepast en minder contact met het lichaam wordt gemaakt. Dragon staff heeft spaken aan de koppen vast zitten, wat een heel mooi effect geeft. Veel technieken en trucs van staff komen van beton Twirling en de Chinese kunsten van Fei-Cha. Bij twirling wordt er echter vaak gebruik gemaakt van een veel kleinere enkele stok en wordt het vaak in combinatie met ballet en typische muziek uitgevoerd.  

Bekijk ons show aanbod als u geïnteresseerd bent in een show met staff met vuur, licht of voor overdag! Of vlieg in één keer naar een van onze staff acts:
-Freestyle met vuurstaff, lichtstaff of voor overdag.
-Solo acts: vuurstaff, lichtstaff of voor overdag.
-Duo acts: vuurstaff, lichtstaff of voor overdag.
-Groepsshows: vuurstaff, lichtstaff of voor overdag.

Buugeng / S-staff

Buugeng is een nieuwere vorm van staff die de vorm heeft van een S. Het legt de focus op het maken van illusies door de vorm en patronen op de staff. Het wordt vaak toegepast in combinatie met dans, martial arts, muziek, acro-yoga, double staff en er kan ook mee worden gejongleerd. Buugeng leent veel technieken van de normale staff, echter door de vorm wordt er vaak langzamer mee bewogen en geeft het een rustigere maar krachtige uitstraling vol visuele effecten. De naam Buugeng verleent zich van ‘Buu’ (Martial arts) en ‘geng’ (Ilussie) in het Japans. 

Bekijk ons show aanbod als u geïnteresseerd bent in een show met buugeng met vuur, licht of voor overdag! Of vlieg in één keer naar een van onze buugeng acts:
-Freestyle met vuurbuugeng, lichtbuugeng of voor overdag.
-Solo acts: vuurbuugeng, lichtbuugeng of voor overdag.
-Duo acts: vuurbuugeng, lichtbuugeng of voor overdag.
-Groepsshows: vuurbuugeng, lichtbuugeng of voor overdag.

Levi stick

Levi of levitation stick is een stok met een doorzichtig draad aan het midden waarbij de stok meestal verticaal wordt bewogen. Voor het publiek lijkt het dus alsof de stok zweeft in de lucht. Het is de laatste jaren flink in populariteit gestegen en wordt net als andere flow arts in combinatie met muziek, verschillende vormen van dans en o.a. martial arts beoefent. Er zijn zowel vuur, licht als allerlei gekleurde reflecterende levi-sticks.

Bekijk ons show aanbod als u geïnteresseerd bent in een show met (vuur)levi stick, of vlieg in één keer naar een van onze levi-stick acts:
-Freestyle met vuur levi stick of voor overdag.

 

Vuureten

Vuureten is een verzamelnaam voor verschillende trucs namelijk o.a. uitdoof-, transfer-, fleshing en vaportrucs. Bij uitdooftrucs wordt er op allerlei manieren een vlam uitgedoofd, o.a. met de mond. Bij transfertrucs wordt het vuur op een manier overgebracht van de ene fakkel naar een andere fakkel. Dit kan bijvoorbeeld via de tong, arm of been. Bij fleshing word een lichaamsdeel aangestoken door een spoor te maken met een fakkel, waarna het weer gedoofd wordt. Vapor trucs zijn trucs met het damp van de fakkel, waarbij er kleine vlammen gespuwd kunnen worden. Alles bij elkaar ontstaat er een bijzondere act die de gasten niet zullen vergeten.

Vuureten is heel geschikt voor evenementen die binnen georganiseerd zijn. Voor buiten is het namelijk alleen geschikt als het windstil is of tegen windstil aan. Ook neemt het niet veel ruimte in beslag en is het gemakkelijker binnen te organiseren.

Bekijk ons show aanbod als u geïnteresseerd bent in een show met vuureten. Of vlieg in één keer naar een van onze vuureet acts:
-Freestyle met vuureten.
-Solo acts met vuureten.
-Groepsshows met vuureten.

VOLG ONS

CONTACT

Tel: +31636187112
info@zorashows.nl